7 Mayıs 2010 Cuma

Xherdan Shaqiri

Xherdan Shaqiri
Xherdan Shaqiri (18), Çağdaş Atan 'ın da formasını giydiği İsviçre'nin FC Basel takımında yer alıyor. Hem kanat oyuncu olarak hem de bek oyuncusu olarak oynayabilecek meziyetlere sahiptir. Kendisi solak bir oyuncu olmasına karşın hem sol kanatta hem de sağ kanatta -hakkı ile- görev alabiliyor.Kendisine en uygun olan mevki ise sol bektir.

8 yaşında futbola SV Augst alt yapsında futbola başlayan Xherdan Shaqiri için 2007 yılında düzenlenen -15 Yaş altı- Nike Premier Cup turnuvası hayatının en önemli anlarından biridir. Bu turnuvada yıldızı parlayan Xherdan Shaqiri ilk profesyonel kontratını 2009 yılında imzaladı. Dönemin -şuan değil- teknik direktörü Christian Gross, 2011 yılına sonunda bitecek bir kontrat ile kısa vadede oyuncunun yakın geleceğine -gelişimine- yatırım yaptı. Ancak kendisi oyuncusundan pek faydalanamadı -faydalanmadı-. Yerine getirilen eski Bayern Münih orta saha oyuncusu Thorsten Fink, Xherdan Shaqiri 'in sahip olduğu yeteneğe güvendi ve ona şans vermeye başladı. Xherdan Shaqiri da bu şansı iyi değerlendirdi.Ve kontratı 2014 yılına kadar uzatıldı.

Xherdan, top tekniği ve çabukluğu ile de dikkat çekiyor. Çalımlarla son çizğiye kadar inme ve ceza sahasına orta kesme konusunda oldukça başarılı. Kısa boyuna rağmen yüksek toplarda da -yeteri kadar- başarılı olduğunu söyleyebiliriz. Oynadığı mevki düşünüldüğünde; boy ve kilo olarak Roberto Carlos'u andırıyor. Xherdan Shaqiri 169 cm, 72 kilo iken Roberto Carlos Roberto Carlos 168 cm ve 67 kilo ya sahip.

İsviçre U-17 , U -18, U-21 takımlarında mücadele etti ve ilk kez İsviçre A milli takım formasını, Uruguay ile yapılan hazırlık maçının ikinci yarısında Barnetta'nın yerine oyuna girerek giydi.2010 Dünya Kupasında da kendisine yer verilirse kendisinden söz ettireceğe benzer. Daha şimdiden;

FC Basel oyuncusu Xherdan Shaqiri'nin (18) bağlı olduğu ajanstan Max Urscheler şunları söyledi; "Fiorentina'nın sportif direktörü Pantaleo Corvino ile görüşmekten çok mutlu olduğumu belirtmek isterim ancak oyuncumuz şuan FC Basel başarısı için hala devam eden sezona odaklanmış durumda. Sezon bittiğinde neler olur hep beraber göreceğiz. Geçen sene de çok önemli teklifler almıştık ancak en son karar olarak oyuncumuzun İsviçre kulübünde futbol yaşantısına devam etmesi kararını almıştık."

1 Nisan 2010 da bir asist yaptığı ve bir de gol attığı  FC Basel - Sion maçının görüntülerini alttaki videodan izleyebilirsiniz;

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder